ROVANIEMI - LAPONIJA / FINSKA
PAL


Objavljeno: 19.09.2022. / Ažurirano: 12.12.2022.

Termin putovanja:
16.12. - 18.12.2022. - RASPRODANO!!!

1.dan: ZAGREB/LJUBLJANA – ROVANIEMI (fakultativni izleti RANUA ZOO i AURORA BOREALIS)
Sastanak putnika u jutarnjim satima na Autobusnom kolodvoru Zagreb i prijevoz do zračne luke Brnik/Ljubljana (transfer po želji uz doplatu). Prijava na let i polijetanje izravnog charter zrakoplova za Rovaniemi, grad koji leži na rubu Arktičkog kruga i zbog svojeg geografskog položaja poznaje čak osam različitih godišnjih doba - svaki od njih ima svoju specifičnu svjetlost, temperaturu i prirodne pojave. Grad je u obliku rogova sjevernog jelena projektirao slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Odmah po dolasku bit će organiziran fakultativni izlet u Zoološki vrt Ranua, najsjeverniji park na svijetu gdje možete doživjeti kako izgleda prava arktička divljina jer u njemu borave životinje kao što su los, sjeverni medvjed, sivi vuk i ostala bića s tog područja. Slijedi prijevoz do hotela i večera (uz doplatu). Večer je namijenjena promatranju jedne od najljepših nebeskih pojava koju nazivamo "sjeverna zora" ili Aurora Borealis. Istinski doživljaj dočarat će vam odlazak na večernji izlet (doplata) u netaknutu prirodu. Ako bude sreće, svjedočit ćete svjetlosnom fenomenu kojega Finci zovu i „lisičja vatra“ uz topli napitak i laponski piknik. Povratak u hotel u kasnim noćnim satima. Noćenje.

2. dan: ROVANIEMI (fakultativni izleti ARTIKUM i ARKTIČKA AVANTURA)
Nakon doručka, predlažemo odlazak u Arktikum, muzej i znanstveni centar Laponije i Arktika koji vodi goste na uzbudljivo putovanje po arktičkim zemljama, upoznaje s kulturom i vjerovanjima ne samo finske Laponije već svih zemalja Arktika, objašnjava promjene koje se dešavaju na tom dijelu zemljine kugle i dočarava prirodne fenomene Sjevera, između ostalog izvrsno dočarava i auroru borealis (ulaznica uz doplatu). U nastavku dana preporučujemo odlazak na poludnevnu „Arktičku avanturu“ (trajanje 4 sata, doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana), izlet koji je apsolutni hit na ovom programu i definitivno ono zbog čega ste krenuli u Laponiju, a koja će započeti posjetom farmi haskija i vožnjom (1 km, cca. 5-7 minuta) saonicama koje vuku ti razigrani psi. Saonice vuče od 4 do 5 haskija koji će vam u kraćoj vožnji dočarati čaroliju života na sjeveru. Arktička avantura nastavit će se posjetom farmi jelena, gdje će vam predstaviti njihov način života te vas naučiti ponešto o uzgoju sjevernih jelena. Za kraj ćete se još odvesti jelenskom zapregom (600 m) – napomena: izlet je moguć i u obrnutom redoslijedu! Povratak u hotel u kasnim večernjim satima.

3. dan: ROVANIEMI – SELO DJEDA MRAZA – LJUBLJANA/ZAGREB (fakultativni izlet SAFARI MOTORNIM SAONICAMA)Nastavljamo s polarnim doživljajima. Za one avanturističkog duha predlažemo izlet motornim saonicama (doplata) u srce laponske prirode! Taj zaista posebni safari (10-20 km) vodit će vas po putevima zamrznutih rijeka, zasniježenih šuma, dolina i brda, s kojih će vam se otvarati prekrasni vidici. Izlet traje dva sata tijekom kojega ćete dobiti zimsku opremu i toplo piće s keksićima, kao i vođenje na engleskom jeziku. U poslijepodnevnim satima vožnja do linije sjevernog polarnog kruga gdje je uređeno čuveno selo Djeda Mraza, zabavni park udaljen 8 kilometara od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako ispresti legendu o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta, a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izrađuju igračke za Božić. Najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho a godišnje ga posjeti oko pola milijuna turista. Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i radi i Baka Mraz. Moći ćete posjetiti Djeda Mraza u njegovom uredu, s njim pročavrljati i povjeriti mu svoje želje. Zaustavit ćete se u poštanskom uredu u kojem su pohranjena pisma sa željama iz cijelog svijeta. Slobodno vrijeme za pisanje božićnih čestitki, za kupovinu u trgovinama ukrašenim u božićnom stilu, i sl. Unutar parka Djeda Mraza možete posjetiti Školu vilenjaka, otkriti tajanstveni Bubanj želja, uživati u vožnji sanjkama, posjetiti očaravajuće kraljevstvo Ledene princeze i uživati u ostalim sadržajima. U ranim večernjim satima slijedi transfer do zračne luke i let izravnim charter zrakoplovom prema Ljubljani. Po dolasku, mogućnost organiziranog transfera do Zagreba (po želji uz doplatu).
 


Termini putovanja Cijena po osobi u
dvokrevetnoj sobi
16.12. - 18.12.2022. 7.900 kn / 1.048,51 €
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.190 kn / 290,66 €


Cijena za djecu 2 do 12 godina, sa dvije odrasle u sobi:
  • 1. dijete do 12 godina ima popust od 1.510 kn / 200,41 €
  • 2. dijete do 12 godina ima popust od 760 kn / 100,86 €
Cijena aranžmana uključuje:
  • zrakoplovni prijevoz posebnim zrakoplovom Ljubljana - Rovaniemi – Ljubljana
  • pristojbe zračnih luka
  • transfere na destinaciji prema programu
  • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4*
  • obilazak sela Djeda Mraza
  • uslugu voditelja putovanja na slovenskom/hrvatskom jeziku
  • organizaciju putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • transfer Zagreb – Ljubljana – Zagreb 390 kn / 51,76 € (na upit)
  • ulaznice za lokalitete koji nisu navedeni kao uključeni
  • putno zdravstveno i osiguranje od otkaza putovanja
  • fakultativne sadržaje
  • troškove osobnih narudžbi

Fakultativni izleti uz nadoplatu:
(prijave i uplate isključivo prilikom rezervacije aranžmana):
  • 2 VEČERE U HOTELU: odrasli 640 kn (84,94 €), djeca do 12 god 490 kn (65,03 €)
  • IZLET U ZOOLOŠKI VRT RANUA S ULAZNICOM: odrasli 480 kn (63,71 €), djeca do 12 god 370 kn (49,10 €) – minimum 15 putnika
  • ARKTIČKA AVANTURA: odrasli 1.490 kn (197,76 €), djeca do 12 god 1.270 kn (168,55 €)
  • VOŽNJA MOTORNIM SAONICAMA: odrasli 790 kn (104,85 €), djeca do 12 god 670 kn (88,92 €) - u cijenu uključena vožnja saonicama cca 2 h i topli napitak; *min. prijava dvije osobe)
  • IZLET AURORA BOREALIS*: 690 kn (91,58 €) - u cijenu uključena vožnja do obližnje šume i odlazak pješice u potragu, topli napitak i snack, ovaj izlet ne preporučujemo djeci*
*Izlet AURORA BOREALIS je organiziran u kasnovečernjim satima i ne preporučuje se djeci koja će biti previše umorna. Polarno svijetlo se pojavljuje samo u slučaju lijepog vremena, stoga nismo u mogućnosti garantirati da ćemo ga na izletu i vidjeti. Međutim, večernji izlet u šumu i doživljaj noći uz otvoreno ognjište predstavlja nezaboravan doživljaj


Moguće doplate na licu mjesta:
  • ulaznica za Arktikum 15 € odrasli, djeca 7-15 godina 7 €; obiteljska ulaznica 35 €
  • ulaznica za Santa Park i prijevoz do parka: odrasli 50 €, djeca do 14 god 40 €

Napomene:
Izleti se plaćaju prilikom rezervacije jer postoji mogućnost da uplate na licu mjesta neće biti moguće,
Broj dvokrevetnih soba s jednim ili dva dodatna kreveta je ograničen, sobe su na upit.
U cijenu svih aktivnosti u prirodi (haski safari, vožnja s motornim saonicama i sobovskom zapregom) je uključena topla odjeća koju ćete dobiti prije željenih aktivnosti.


ROVANIEMI
Selo Djeda Mraza je zabavni park 8 kilometara udaljen od Rovaniemia, podno planine Korvatunturi, čije ime, prevedeno s finskog, znači Ušata planina. Planina izgledom podsjeća na dva velika uha, tako da je bilo lako ispresti legendu o tome kako je ovo gorje čarobno jer Djed Mraz ovdje može čuti želje djece iz cijeloga svijeta a ovdje su i tajne radionice u kojima vilenjaci izradjuju igračke za Božić.
Najveća atrakcija u Selu je naravno upoznavanje Djeda i šaptanje želja na njegovo uho a godišnje ga posjeti oko 500.000 turista. Osim Djeda, njegovih pomoćnika i sobova u selu Djeda Mraza živi i djeluje i Baka Mraz.
U sklopu Sela Djeda Mraza dostupne su sljedeće aktivnosti:
Ured Djeda Mraza - Djed Mraz vas svakodnevno čeka u svom uredu kako biste mu šapnuli želju u uho!
Glavni poštanski ured Djeda Mraza - ovdje se obrađuju tisuće pisama iz cijeloga svijeta i na svako se odgovara. Razveselite rodbinu i prijatelje slanjem pisma Djeda Mraza, otisnuta ručno i s originalnim poštanskim žigom Poštanskog ureda Djeda Mraza. Pismo će stići na vijeme, pred Božić.
Djedova adresa: Santa Claus, Santa Claus Main Post Office, FI-96930 Arctic Circle
Božićna izložba - u Božićnoj kući, jedinstvena i nostalgična Božićna izložba predstavlja prikaz božićnih običaja i tradicija u različitim dijelovima svijeta.
Santa Park - niz podzemnih spilja i tunela gdje se izrrađuju Božićni pokloni
Suvenirnica - rukotvorine, laponska hrana, finski suveniri, tekstil, odjeća i igračke proizvedene od strane lokalnih poduzeća.
Husky Park - vožnja saonicama koje vuku haskiji u zimskim, a posjeta husky parku u ljetnim mjesecima.
Snowmobile Park - safari motornim saonicama i posebni programi za djecu
Reindeer Sleigh ride - vožnja saonicama sa sobovima
Farma sobova - nezaboravno iskustvo na farmi sobova, laponski obredi, laponska jela.

Aurora borealis, odnosno "sjeverna zora", prirodna je pojava koju najbolje možemo vidjeti u vedrim i tamnim jesenskim i zimskim noćima blizu obaju polova Zemlje, a koja se na žalost ne može sa sigurnošću unaprijed predvidjeti. Pojava plavo-zelene svjetlosti, koja poigrava prema nebu, naprosto je nepojmljiva i predstavlja upravo poseban doživljaj. Iako izgleda vrlo elegantno i smireno u mirnim i vedrim noćima, "sjeverna zora"  je pojava koja nastaje zbog milijuna eksplozija magnetne energije.




Napomene:
  • Putni dokumetni moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja. 
  • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest o putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 100

Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 333 KB)