NORVEŠKI FJORDOVI - PROGRAM 1 – SPEKTAKULARNI NORVEŠKI FJORDOVI, GRADOVI I CESTE
AA


Objavljeno: 17.01.2020./Ažurirano: 17.01.2020.
 
Velika ljetna tura regijom fjordova od sjevera do juga

VRIJEDNOST VIŠE:

Uključena vožnja poznatim geiranger fjordom i naeroy fjordom, više vožnji brodovima preko nekoliko fjordova, vožnja Poznatim atlantskim tunelom i glasovitom atlantskom cestom, te vožnja gorskom željeznicom flam-myrdal!


Termin putovanja:
09.08. - 18.08.2020.

1.dan:ZAGREB–OSLO-HAMAR
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Oslo na liniji OU488 u 15:30 sati. Predviđeno vrijeme slijetanja u 18:00 sati. Po slijetanju u Oslo ukrcaj u autobus i putovanje prema sjeveru. Kroz pitome krajolike sjeverno od Osla, uz istočne obale jezera Mjosa, najvećeg norveškog jezera, prema gradu Hamaru. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: HAMAR-TRONDHEIM
Doručak. Nastavljamo putovanje na sjever, prema Trondheimu, trećem najvećem norveškom gradu. Put nas vodi na više nadmorske visine, a krajolici postaju grublji, planinski. Proći ćemo kraj Dovrefjell-Sunndalsfjella nacionalnog parka i stati na panoramskim točkama koje su putem budu nudile. Dolazimo u Trondheim u kasnijim podnevnim satima: više od 1000 godina star grad smješten u istoimenom fjordu, dugo je bio norveška prijestolnica, a i dalje se sve krunidbe održavaju u katedrali Nidaros, podignutoj 1070.g. na grobu sv. Olava. Smještaj u hotel. Šetnja središtem grada oko trgovačke ulice Munkegata i krasno uređenom lukom. Noćenje.

3.dan:TRONDHEIM-KRISTIANSUND-ATLANTSKI TUNEL I ATLANSTSKA CESTA – MOLDE
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje regijom fjordova skreće prema jugozapadu. Kroz prekrasne, idilične norveške krajolike i sjevernim proširenjem poznate Atlantske ceste vodi nas prema Kristiansundu, gradiću smještenom na četiri otoka: Innlandet, Kirkelandet, Nordlandet i Gomalandet. Gradić je doživio renesansu nakon 2. svj.rata u kojem je bio devastiran. Panoramski razgled Kristiansunda, starog dijela grada Innlandeta i užeg gradskog središta, slobodno kraće vrijeme u središtu grada. Nastavljamo s putovanjem kroz Atlantski tunel, nevjerojatan norveški cestovni projekt, tunel koji spaja otok Averoya i Kristiansund. Zakopan 250 m ispod mora (jedan od najdubljih podmorskih tunela na svijetu), dug skoro 6 km, tunel je jedinstveno iskustvo. A poslije tunela slijedi još veći spektakl: Atlantska cesta, jedna od najljepših cesta na svijetu kako je često nazivaju, norveška je građevina stoljeća prema izboru iz 2005.g. Autocesta koja spaja nekoliko otočića i arhipelaga apsolutno je neponovljiva i ostavlja bez daha! Dolazak u Molde u večernjim satima, smještaj u hotel, noćenje.

4.dan:MOLDE-ÅLESUND
Doručak. Poslije doručka panoramski razgled Moldea, „grada ruža“, kako ga nazivaju. Oko Moldea neki su od najpoznatijih fjordovskih krajolika Norveške s pogledom na više od 80 planinskih vrhunaca – i stoga ćemo otići na vidikovac Varden s kojeg se pruža odličan pogled na Molde fjord, fantastičan arhipelag i cijeli grad.Kraće vrijeme za šetnju i kavu i nastavljamo putovanje regijom fjordova. Odlazak na trajekt koji spaja Molde s Ålesundom, po mnogima najljepšim norveškim gradom poznatom po Art Nouveau arhitekturi. Ålesund je početkom 20.st. doživio razorni požar, a iznova su ga obnovili secesijski arhitekti iz cijele Europe, pa je tako Ålesund svojom arhitekturom jedinstven u Norveškoj. Slikovitost grada naglašava njegov položaj na poluotoku koji se prostire u Sjeverno more i razvedena obala s brojnim otočićima koji su između sebe povezani podvodnim tunelima. Po dolasku u grad prvo ćemo se uputiti na 189 metara visoko brdo Aksla otkud se nudi čudesna panorama na grad, otočni pojas i planine Sunnmore na zapadu. Spuštanje do grada i šetnja središtem. Smještaj u hotel, slobodno vrijeme za uživanje u pitoresknom Alesundu. Noćenje.

5.dan: ÅLESUND-TROLOVA STIJENA- TROLOVA CESTA- ORLOVA CESTA- GEIRANGER
Doručak. Vožnja iz Ålesunda prema Andalsnesu. Putem ćemo se zaustaviti kod „Trolove stijene“ – 1100 metara visoke stijene, najviše vertikalne stijene u Europi. Potom ćemo nastaviti put prema jednoj od najpopularnijih nacionalnih turističkih cesta, tzv. „Trolovoj cesti“ (Trollstigen). Vrlo strma gorska cesta, ujedno je i norveška najfotografiranija cesta. Smještena između slapova, dubokih dolina i brda koja idu u visinu i do 1760 metara, vijugaju serpentine ove ceste na visini od 850 metara i potrebno je svladati 11 uskih zavoja s nagibom od 10 posto. Zaustavljanje na vrhu ceste u centru za posjetitelje uz šetnju do panoramskih točki s kojih puca pogled na spektakularnu cestu. Spuštanje cestom do Norddalsfjorda i vožnja brodom od Eidsdala do Lingea. Nastavak putovanja do Geirangerfjorda i istoimenog mjestašca Geirangera, smještenom ispod još jedne poznate ceste - Orlove ceste. Kao iz bajke, s prekrasnim pogledom na fjord, Geiranger će vas oduševiti. Noćenje.

6.dan:GEIRANGER - HELLESYLT-STRYN-NP JOSTEDAL - LEDENJAK BRIKSDAL - NORDFJORDEID
Doručak. Današnji dan nas i dalje vodi kroz iznimne krajolike i lokacije, kroz jedinstvenu norvešku prirodu koju su, ne bez razloga, mnogi nazvali najljepšom zemljom na svijetu. Poslije doručka ukrcaj na brod u Geirangeru i jednosatna vožnja brodom fjordom koji je i UNESCO stavio na popis zaštićene prirodne baštine, uz najpoznatije slapove norveških fjordova kao što su „Sedam sestara“, „Nevjestin veo“ i dr., s pogledom na usamljene farme iznad fjordova i smaragdno-zeleni krajolik. Iskrcaj u Hellesyltu i nastavak putovanja regijom Nordfjorda. Posjet malom gradiću Strynu za kratku okrjepu i kupovinu suvenira i putovanje kroz prekrasne fjordovske krajolike, guste šume i visoravni do NP Jostedal gdje se nalazi najveći ledenjak na kopnenoj Europi. Jedan od najpoznatijih i najdostupnijih je ledenjak Briksdal u dolini Oldedalen. Uspon do ledenjaka (preporučujemo doplatu za gorsko vozilo prilikom rezervacije aranžmana!). Slobodno vrijeme i nastavak putovanja kroz regiju Nordfjorda. Smještaj u hotel u Nordjfjordeidu ili okolici. Noćenje.

7.dan:NORDFJORDEID-NAEROYFJORD-FLAM-MYRDAL-VOSS-BERGEN
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i putovanje prema Gudvangenu koje nas vodi kroz najduži tunel na svijetu, tunel Laerdal. Po dolasku u Gudvangenu ukrcaj na brod koji će nas kroz Naeroyfjord dovesti do sela Flam. Maleno i pitoreskno, selo ima oko 350 stanovnika i više od 450 000 posjetitelja godišnje, a razlog za to je slavna gorska željeznica koja povezuje Flam s Myrdalom i na koju ćemo se i mi ukrcati nakon kraćeg slobodnog vremena u Flamu. Nakon dolaska u Myrdal nastavak vlakom prema Vossu i dalje prema Bergenu. Smještaj u hotel, noćenje.

8.dan:BERGEN
Doručak. Jedan od najpoznatijih i najljepših norveških gradova, Bergen, stara hanzeatska luka, dragulj je regije fjordova. Nakon doručka odlazak u razgled gradskog središta jednog od najljepših skandinavskih gradova i drugog grada po veličini u Norveškoj: očuvane drvene trgovačke kuće iz doba Hanze kad je Bergen bio moćno trgovačko središte i glavno središte trgovine ribom s Lofota - luka Bryggen, čije prekrasne drvene kuće stoje na listi zaštićene baštine UNESCO-a - utvrda Bergenhus. Moguć odlazak gradskom uspinjačom Floybannen na brdo iznad Bergena, s veličanstvenim panoramskim pogledom na grad (preporučujemo!). Slobodan dan za uživanje u živopisnom i živahnom Bergenu. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme s voditeljem putovanja ili individualni povratak u hotel. Noćenje.

9.dan:BERGEN-HARDANGERVIDDA-OSLO
Doručak. Odlazak iz Bergena prema Oslu. Preko područja Hardangerfjorda, poznatog po blagoj klimi, pitomim mjestašcima i nasadima voća - prijelaz fjorda kojeg nazivaju i „kraljem fjordova“ preko jednog od najdužih visećih mostova na svijetu. Putovanje prema Oslu vodi nas preko fascinantne visoravni Hardangervidda, koja slovi za jednu od najvećih u Europi. Visoravan na kojoj žive najveća divlja krda sjevernih jelena u Europi uzdiže se nad šumom, a u golom, mjesečevom krajoliku ostat ćete zadivljeni brojnim jezercima i širokim močvarama. Prije no što je prijeđete možete uživati u pogledu na vodopad Voringfoss koji u visini od 182 m pada u dubinu, s najvećim vertikalnim padom u Norveškoj. Dolazak u Oslo i smještaj u hotel. Predlažemo posjet modernoj četvrti Aker Brygge, koja je iz starog brodogradilišta pretvorena u popularno odredište poznato po svojoj karakterističnoj kombinaciji tradicionalne i suvremene arhitekture te po brojnim restoranima i kafićima smještenima uz more. Povratak u hotel. Noćenje.

10.dan: OSLO-ZAGREB
Doručak. Panoramski razgled grada: počet ćemo s odlaskom na brdo Holmenkollen: brdo na sjeverozapadu grada gdje se nalazi poznata skijaška skakaonica i otkuda se pruža fantastičan pogled na grad i Oslo fjord. Jedno od najvećih atrakcija Osla, Holmenkollen je i mjesto otkud počinje Nordmarka, jedno od omiljenih rekreacijskih područja grada. Nakon posjeta Holmenkollenu spušamo se prema jednom od najpoznatijih atrakcija grada, poznatog parka skulptura Frogner. Panoramski obilazak druge velike atrakcije grada, poluotoka Bygdoy na kojem se nalazi više iznimnih muzeja, a otići ćemo i do glasovite zgrade Opere u modernoj četvrti Barcode. Obilazak ćemo završiti u središtu grada koji vodi prema kraljevskoj palači, odnosno gradskoj vijećnici gdje se svake godine u prosincu dodjeljuju Nobelove nagrade (osim one za mir). Transfer prema zračnoj luci Gardermoen. Let za Zagreb na liniji OU489 u 18:45 sati. Slijetanje u Zagreb predviđeno u 21:15 sati.



POSEBNA PONUDA POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 500 kn
(Posebna ponuda vrijedi do rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 11.980 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.690 kn



Popusti:
  • soba s pomoćnim ležajem: 800 kn
Doplate:
  • večere na turi: 2.290 kn - PREPORUČUJEMO!
  • polazak iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: 470 kn
  • napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju
Doplate po želji:
(prijava prilikom rezervacije aranžmana)

  • vožnja gorskim vozilma na ledenjak Briksdal i uspinjača Floibanen: 350 kn
  • večera na turi: 280 kn
Fakultativni izleti:
  • vožnja mini željeznicom do Briksdala: 220 kn
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz zrakoplovom Zagreb-Oslo-Zagreb
  • zrakoplovne pristojbe (uključene u cijenu)
  • smještaj u hotelima 3/4* u u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom:
    • 1 noćenje na području Hamara
    • 1 noćenje u Trondheimu
    • 1 noćenje u Moldeu
    • 1 noćenje u Alesundu
    • 1 noćenje u Geirangeru
    • 1 noćenje u području Nordfjorda
    • 2 noćenja na području Bergena
    • 1 noćenje na području Osla
  • autobusni prijevoz prema programu
  • razglede prema programu
  • prijelaze brodovima na linijama:
    • Tommervag-Seivika
    • Molde-Vestnes
    • Linge-Eidsdal
  • krstarenje:
    • Geiranger fjordom u Hellesylt 
    • Naeroy fjordom iz Gudvangena u Flam
  • vožnju:
    • Atlantskim tunelom i Atlantskom cestom
    • gorskom željeznicom na liniji Flam-Myrdal i željeznicom Myrdal-Voss
  • pratitelja na putovanju
  • troškove organizacije
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • ulaznice koje nisu navedene kao uključene
  • doplate po želji
  • napojnice
  • karte javnog prijevoza
  • fakultativne sadržaje
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja

Napomene:
  • Putni dokumenti: putovnica/osobna moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
  • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest za grupna putovanja će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 25