Opći uvjeti putovanja
Savjeti prije putovanja
Putno osiguranje - uvjeti
KRSTARENJA JADRANOM 2024.
JADRAN 2024
EUROPSKO PRVENSTVO U NOGOMETU 2024
Europska putovanja
Daleka putovanja
Zemlje Orienta
Krstarenje morima
Luksuzna krstarenja morima
Zabavni parkovi
Putovanja vlakom
Krstarenja oko svijeta
Avanturistička putovanja
Sigurnost online plaćanja
Pošalji upit








 
Naslovna Naslovna    Ispiši Ispiši    Pošalji upit Pošalji upit     Podijeli
SJEVERNI PORTUGAL I GALICIJA
Opis i cijene  
PAL

Objavljeno: 17.02.2023. / Ažurirano: 04.04.2023.


Termini putovanja:
05.04. - 09.04.2023. - RASPRODANO!!!

1. dan:  ZAGREB – SANTIAGO DE COMPOSTELA – BRAGA – GUIMARAES – PORTO
Sastanak putnika u jutarnjim satima u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova. Slijedi prijava na direktan let posebnim zrakoplovom iz Zagreba za Santiago de Compostelu, glavni grad slikovite Galicije na sjeveru Španjolske. Ukrcaj u bus i vožnja prema Portugalu do Brage, glavnog grada istoimene regije. Braga se ponosi poviješću dugom dvije tisuće godina i nazivom „Portugalski Rim“ – u gradu se nižu jedna do druge više od 20 crkava, među njima i prvobitno romanička katedrala, a grad se smatra duhovnim središtem rađanja portugalskog kraljevstva te sveučilišnim centarom dubokih kršćanskih korijena. Kraći razgled grada: Se, Nadbiskupska palača, rua do Souto, Arco da Puorta Nova,.. Nastavljamo do obližnjeg Guimaraesa. Obilazak drevnog kamenog grada gdje je nastala kraljevina Portugal. Tu je rođen Dom Alfonso Henriques koji se nakon pobjede nad Maurima 1139. proglasio kraljem Portugala. Razgled odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina grada koji je upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a: stare granitne zidine, romanička utvrda, palača Braganza, pa zatim trg Oliviera, trg Toural, crkva Naše Gospe od Utjehe… Po završetku razgleda krećemo prema Portu, drugom po veličini portugalskom gradu uz obale rijeke Douro, sagrađenom na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu čiji je latinski naziv i dao ime današnjoj državi - Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „bijeli grad“, Porto nazivaju i „granitnim gradom“, a svjetski je najpoznatiji po slatkom desertnom vinu istog imena. Po dolasku prijava i smještaj u hotel. Navečer predlažemo šetnju po četvrti Ribeira, središtu noćnog života, gdje u nekoj od tipičnih taverni možete probati odlične portugalske specijalitete. Povratak u hotel. Noćenje.

2. dan: PORTO
Nakon doručka odlazimo na razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st. pod UNESCO zaštitom. Prvo ćemo se zaustaviti kod kod koncertne dvorane, Casa da Musica. Impresivnih arhitektonskih rješenja, izgrađena 2005. i arhitektonsko remek-djelo slavnog Rema Koolhasa, Casa da Musica pravi je hram posvećen glazbi s mnoštvom atrakcija. Nastavljamo prema crkvi sv. Franje iz 13 st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu, do starog dijela grada: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze (ako ćete imate vremena svakako preporučujemo razgled prekrasne Arapske dvorane, oblikovane prema modelu palače Comares u Alhambri), kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20.000 pločica... Nakon kraćeg odmora za ručak nastavak razgleda grada. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Svakako preporučamo posjet vinskom podrumu u Vila Nova de Gaia, te degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Večer slobodna za vlastite programe. Noćenje u hotelu.

3. dan: PORTO – FATIMA – BATALHA – NAZARE – COIMBRA
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak do Fátime, poznatog hodočasničkog odredišta. Kod razgleda jednog od najpoznatijih marijanskih svetišta, mjestu ukazanja Gospe Fatimske od Ružarija trima malim pastirima 1917. g., posebno se ističu bazilika Gospe Fatimske i Kapela Ukazanja - Capela das Aparições. Kraće slobodno vrijeme.
Put nas danas dalje vodi do Batalhe, malog mjesta nazvanog po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnu za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Cilj posjeta je zavjetna crkva i samostan Bogorodice od Pobjede (Mosteiro de Santa Maria da Vitoria), istinska rapsodija u kamenu, remek-djelo portugalske gotike i još jedan dragulj s popisa zaštićene baštine organizacije UNESCO, koji je, unatoč gradnji u trajanju od gotovo 130 godina, ostao nedovršen. U kapeli Utemeljitelja počiva pobjednik, kralj Ivan (Joao) I, njegova supruga Philippa od Lancastera kao i njihova 4 sina, uključujući i glasovitog princa Henrika Moreplovca. Nastavljamo do Nazarea. Nekad malo ribarsko selo danas je postalo turističko središte. Dan ćemo završiti odlaskom do Coimbre, nekadašnje prijestolnice Portugala. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

4. dan: COIMBRA – AVEIRO – VIGO – PONTEVEDRA – SANTIAGO DE COMPOSTELA
Doručak i odjava iz hotela. Razgled grada na obali rijeke Mondego: samostan i crkva sv. Križa (Igreja de Santa Cruz), stara katedrala (Se Velha), sveučilište iz 1290. godine. Napuštamo staru prijestolnicu Portugala i odlazimo do Aveira, grada na zapadnoj obali Portugala, smještenog na laguni istoimene rijeke. Osim živopisnih kanala i barki živopisnih boja pod nazivom moliceiros, ovaj grad je najpoznatiji po snažnom art noveau i art deco utjecaju, kao i po samostanu (Mosteiro de Jesus) koji je sada muzej gdje se čuva prekrasni mramorni grob sv. Joane, kćeri kralja Alfonsa V. Nastavljamo do Viga, najvećeg grada Galicije, fantastičnog položaja na ulazu u „Ria de Vigo“, dolinu okruženu morem, s prekrasnim plažama. Grad Vigo keltske i rimske povijesti, stoljećima je odolijevao raznim napadima (Turci, Francis Drake, Napoleon…), šetnja povijesnim centrom grada s katedralom Santa Maria. Slijedi vožnja do 30-ak kilometara udaljene Pontevedre, starog rimskog grada na utoku rijeke Lerez. Kratki pješački obilazak, bazilika Santa Maria Mayor, crkva i samostan San Francisco, koju je osnovao Sveti Franjo Asiški koji je svratio u Pontevedru tijekom svog hodočašća Južnim putem Sv. Jakova i tako ju uvrstio u popis mjesta na Camino de Santiago. Provest ćemo ugodno vrijeme u ovom tihom gradu, na Praza de Leña s mnoštvom malih bodega i restorana. Nakon završetka svih razgleda, krećemo prema Santiagu. Po dolasku, smještaj u hotel i noćenje.

5. dan: SANTIAGO DE COMPOSTELA – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak autobusom do starog grada, razgled franjevačkog samostana čiji je utemeljitelj bio osobno Franjo Asiški, glavnog trga – Praza do Obradoiro, gradske vijećnice urešene skulpturom Sv. Jakova na konju – Santiago Matamoros (ubojica Maura) i gostionice  – rezidencije katoličkih kraljeva Isabele i Fernanda. Posjet katedrali Sv. Jakova (ulaznica u katedralu i muzej uz doplatu), moćima sveca, pogled na slavni Botafumeiro. Santiago de Compostela jedan je od najvažnijih svetišta kršćanskog svijeta – grob sv. Jakova (Santiago na španjolskom) bio je uz Rim i Jeruzalem najvažniji cilj hodočasnika nekoć, a i danas je jedan od najposjećenijih gradova Španjolske. Osim mnogobrojnim palačama i crkvama Santiago se diči i 500 godina starim sveučilištem osnovanim 1495. g. po povelji pape Julija II., koje gradu daje posebnu živost. Zgrade sveučilišta smještene su u središtu grada i u raskošnom parku. Slobodno vrijeme za šetnju starim gradom i ručak u nekom od restorana u ulici Franco. Galicijska kuhinja je osim po morskim specijalitetima poznata i po lagano kuhanoj bijeloj šunki – lacon, raštiki sa suhim mesom, gusto kuhanom bijelom grahu sa slaninom - fabada, habas – bob sa svinjskim nožicama i krvavicom, varivu od slanutka, zelene leće, lišća mlade repe pripravljenom sa svinjskim obrazima i ušima - caldo gallego, satarašu s patlidžanima – pisto gallego, dimljenoj hobotnici pirjanoj s krumpirom u maslinovom ulju  i začinjenoj prahom od crvene paprike - pulpo a la feira, te posebno pripravljenom kruhu – pan gallego. U nekim restoranima se može uživati u domaćoj glazbi, znatno različitoj od ostatka Španjolske, koja se izvodi na gajdama i sliči irskom melosu… Slobodno vrijeme do transfera za zračnu luku. Po dolasku prijava na direktan let posebnim zrakoplovom za Zagreb. Dolazak u Zagreb predviđen je u večernjim satima.
          


FIRST MINUTE POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI:  30 € / 226,04 kn
(First minute vrijedi do 45 dana prije polaska ili do rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)

Termini putovanja Cijena po osobi u
dvokrevetnoj sobi
05.04. - 09.04.2022. 859 € / 6.472,13 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 220 € / 1.657,59 kn
 
Popusti: 
  • 10% za dijete do 12 god. na 3. pomoćnom ležaju
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Zagreb – Santiago de Compostela – Zagreb
  • pristojbe zračnih luka
  • transfere i razglede prema programu
  • smještaj u hotelima 3*/4* u Portu, Coimbri i Santiago de Composteli i u dvokrevetnim sobama na osnovu 4 noćenja s doručkom
  • večera u hotelu u Coimbri
  • razgledi prema programu
  • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
  • boravišne pristojbe
  • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
  • fakultativne sadržaje
  • karte javnog prijevoza
  • napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja
Fakultativni sadržaji:
  • degustacija porta u Portu: 15 € (plaćanje voditelju putovanja na licu mjesta)
Informativne cijene ulaznica:
  • katedrala i muzej u Santiago de Composteli 12 €
  • crkva sv. Franje u Portu 4 €
  • Casa da Música u Portu 12 €
  • Sveučilište u Coimbri s knjižnicom 12,50 €
  • Samostan u Batalhi 6 €


Neslužbeni red letova:
05.04.2023. ZAGREB - SANTIAGO DE COMPOSTELA  08:20  11:50
09.04.2023. SANTIAGO DE COMPOSTELA - ZAGREB  22:00 01:00



Napomene:
  • Putni dokumenti: putovnica/osobna moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
  • Informacije o putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice / osobna iskaznica (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest za grupna putovanja će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 40


Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 333 KB)
 


 
Povratak na vrh  Povratak na vrh   |   Print  Ispiši stranicu
 
ZA SVA PUTOVANJA VRIJEDE OPĆI UVJETI PUTOVANJA KOJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE
 






PREPORUČAMO
 


KRALJEVSKI MADRID
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 27.04., 02.08., 08.10., 22.10.
GARANTIRANI POLAZAK!!

NORMANDIJA I BRETANJA 
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 28.05., 22.06.


NORVEŠKI FJORDOVI 
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 6 dana
Polasci 2024.: 25.06., 31.07., 10.08., 26.08. 


SICILIJA
POSEBNIM ZRAKOPLOVOM
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 29.05.

STOCKHOLM CITY BREAK
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 4 dana
Polasci 2024.: 28.06., 02.08., 16.08., 23.08., 04.10.

ŠVICARSKA ČAROLIJA
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 28.05., 19.06., 01.08., 15.08., 28.08., 03.10.


DOHA - INDIVIDUALNO
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 4 noćenja
Polasci od 01.01.2024.


MAURICIJUS
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

SEJŠELI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

MALDIVI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

MEKSIKO – CANCUN / PUERTO MORELOS / PLAYA DEL CARMEN
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

ARUBA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

BARBADOS
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

JAMAJKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 01.01.2024.

KOSTARIKA
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.