CORNWALL I JUG ENGLESKE
AA


Objavljeno: 26.01.2017.

Stonehenge – Salisbury UNESCO Jurska obala – Plymouth – gradići Cornwalla Bath Bristol – Oxford

Termin putovanja:
12.08. - 18.08.2017.
 
1. dan: ZAGREB – LONDON – STONEHENGE – SALISBURY – SOUTHAMPTON
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska zrakoplova kod šaltera informacija (2. kat). Let zrakoplovom Croatia Airlinesa za London. Po slijetanju u London putovanje nastavljamo komfornim autobusom od Londona prema Stonehengu, najvažnijem pretpovijesnom arheološkom lokalitetu Velike Britanije. Posjet nalazištu koje datira iz neolitičkog razdoblja i originalno se sastojalo od golemih kamenih blokova poredanim u dva koncentrična kruga (uključena ulaznica). Nastavak putovanja prema Salisburyu u kojem se nalazi poznata katedrala s najvišim tornjem u Engleskoj, visokim 123 m (uključena ulaznica). Slobodno vrijeme za šetnju srednjovjekovnim ulicama grada, kupovinu i osobne programe. Smještaj u hotel u okolici Southhamptona. Noćenje.

2. dan: SOUTHAMPTON – WINCHESTER – JURSKA OBALA – DORCHESTER – EXETER
Doručak. Nastavak putovanja prema Winchesteru, gradu kojeg su osnovali Rimljani i kojeg je u srednjem vijeku kralj Alfred Veliki proglasio glavnim gradom Engleske. Razgled grada uz posjet Velikoj dvorani, rijetkim sačuvanim dijelom bivšeg dvorca Winchester. U dvorani se nalazi okrugli stol kralja Arthura, koji visi na zidu dvorane posljednjih 600 godina. Iako stol datira iz 13. st., što nije razdoblje kralja Arthura, svejedno privlači mnogobrojne turiste i znatiželjnike. Posjet katedrali (uključena ulaznica) iz 7. st., jednoj od najvećih katedrala u Europi gdje je sahranjena poznata spisateljica Jane Austen. Vožnja prema obali i posjet Lulworth uvali. Ovaj kružni zaljev pripada engleskoj Jurskoj obali, području upisanom na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedinstvena obala koja predstavlja kontinuirani geološki razvoj kroz cijeli mezozoik (trijas, jura i kreda), oko 185 milijuna godina povijesti Zemlje. Lokalitet je pružio brojne svjetski važne nalaze fosila kralježnjaka i beskralježnjaka. Za vrijeme kratke šetnje imat ćete priliku istražiti spektakularni obalni pejzaž sa zanimljivim šetnicama, dubokim špiljama i drevnim stijenama. Nastavak putovanja prema Dorchesteru, povijesnom gradu kojeg je popularizirao Thomas Hardy u svojoj knjizi „Gradonačenik Casterbridgea“. Noćenje na području Exetera.

3. dan: EXETER – DARTMOOR NACIONALNI PARK – PLYMOUTH – CORNWALL – FALMOUTH
Doručak. Odjava iz hotela i putovanje prema poznatom Dartmoor nacionalnom parku, močvarnom području (tresetište) u središnjem Devonu, koje se proteže na 954 četvornih kilometara. Vrlo česta magla daje Dartmooru mistično i tajanstveno ozračje, koje je i Sir Arthur Conan Doyle iskoristio za kulise svoje poznate novele „Baskervillski pas“. Čitavo područje bogato je starinama i arheološkim nalazima. Nastavljamo prema Plymouthu, jednoj od najvećih i povijesno najvažnijih luka u Engleskoj.  Engleski moreplovac Sir Francis Drake, prvi Englez koji je oplovio Zemlju, uplovio je u luku Plymouth na završetku svog putovanja oko svijeta, koje je trajalo 33 mjeseca. Luka je bila i jedno od polaznih mjesta otkud se kretalo u bitku za Normandiju 1944. Nakon kraće vožnje stižemo u Cornwall. Noćenje na području Falmoutha.

4. dan: TURA PO CORNWALLU: ST. IVES – ST.MICHEL’S MOUNT – LAND'S END
Doručak. Cjelodnevni izlet po pitoresknom Cornwallu, poznatom po svom folkloru, prekrasnim selima i pomalo divljim močvarama. Putovanje do gradića St. Ives, šetnja uličicama prepunih galerija, romantičnih kuća i umjetničkih studija, koje su simbol grada još od kraja 19. st. kada su u njemu obitavali mnogi umjetnici. Gradić je popularno turističko odmaralište s prekrasnim pješčanim dinama i visokim stijenama. Vožnjom uzduž kornvalske obale stižemo do grada Maraziona, otkud možemo vidjeti Saint Michaels Mount, autentični simbol Cornwalla, otočić s dvorcem do kojeg se pješice može doći samo za oseke. Povijest mu seže još u 5. st., kada je lokalni ribar imao viziju Sv. Mihaela. U današnje vrijeme otok je dom kapele iz 15. stoljeća, osam kuća, groblja kao posljednjeg počivališta za otočne stanovnike te dvorca. Na kraju dana stižemo u Land's End, najjužniju točku Engleske i područje vezano za Rosamunde Pilcher, britansku autoricu romantičnih romana. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: BODMIN – TINTAGEL – TORQUAY
Doručak. Dan započinjemo Bodminom i veličanstvenom Lanhydrock palačom iz 1881. (uključeno u cijenu), domom obitelji Robartes još od 1620. godine s više od 50 soba otvorenih za javnost. Palača je služila kao kulisa mnogim filmovima snimljenim prema romanima Rosamunde Pilcher, a njezini prekrasni viktorijanski vrtovi prostiru se na površini od 900 hektara i ponose se šarolikim vrstama cvijeća kao što su kamelije, magnolije, ruže... Poslijepodnevni posjet Tintagelu i dvorcu kralja Arthura (uključeno u cijenu). Ostaci dvorca iz 13. st. smjestili su se na dvije litice te se s njih pruža prekrasan pogled na kornvalsku obalu. Noćenje na području Torquaya. 

6. dan: EXETER – BATH – BRISTOL
Doručak. Odlazak iz okolice Torquaya i dolazak do Exetera, glavnog grada grofovije Devon. Unatoč tome što je velik, Exeter je zadržao svoj šarm sa zgradama u crvenoj opeci i mnogim zelenim parkovima. Gradom dominiraju kuće iz razdoblja Tudor i Stuart te prekrasna katedrala iz 13. st. Sljedeća stanica na našem putu je Bath, jedan od najljepših gradova Europe i mjesto gdje je započela priča o strasti Rimljana prema vrućim izvorima vode. Tijekom razgleda grada otkrivamo Royal Crescent („Kraljevski luk“), sklop gregorijanskih kuća iz 18. st. u obliku polumjeseca, Kraljičin trg, takozvani „The Circus“, sveučilište te nadaleko poznate Rimske kupelji (uključena ulaznica) s izvorima tople ljekovite vode koji su u funkciji već preko 2000 godina. Nastavljamo prema Bristolu, poznatom kao glavnim gradom jugozapadne Engleske. Slobodno vrijeme za otkrivanje povijesnih zgrada, popločanih ulica i pitoreskne rive. Britanski inženjer Isambard Brunel, zaposlen u lokalnom brodogradilištu, projektirao je jedan od simbola grada, Clifton viseći most, kao i prvi transatlantski parni brod SS Velika Britanija, koji se danas nalazi na suhom doku u Bristolu. Noćenje u okolici.  

7. dan: BRISTOL – LACOCK – COTSWOLDS – OXFORD – LONDON
Doručak. Polazak prema srednjovjekovnom Lacocku, slikovitom seocu s prekrasnom opatijom, osnovanom 1232. godine. Crkveni red raspušten je 1539. godine te je otada opatija dom obitelj Talbot. Koristila se i kao kulisa za prva dva nastavka svjetski poznatog serijala filmova Harry Potter, u kojima je „glumila“ čarobnjačku školu Hogwarts. Nastavak putovanja kroz središnju Englesku i idilične krajolike Cotswoldsa, prekrasne brežuljkaste regije s pitoresknim selima, kućama prekrivenim slamnatim krovovima i srednjovjekovnim crkvama. Preko mjesta Bourton-on-the-Water i Stow-on-the-Water dolazimo do sveučilišnog grada Oxford, kojeg je engleski pjesnik Matthew Arnold opisao kao „neobičan grad s tornjevima kao iz slikovnice“. Prvi studenti pristigli su iz Francuske i 1167. godine osnovali sveučilište, najstarije u Velikoj Britaniji. Sveučilišna knjižnica je jedna od najboljih na svijetu, a u Ashmoleanu, najstarijem muzeju u Engleskoj, izložene su zbirke antikviteta. Transfer na aerodrom i let zrakoplovom Croatia Airlinesa za Zagreb u večernjim satima.
 


POSEBNA PONUDA POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 400 kn
(Posebna ponuda vrijedi rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)


CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 10.390 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.990 kn


Doplate:
  • za zrakoplovne pristojbe iz Zagreba: 1.190 kn
  • doplate po osobi za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: 370 kn  + zrakoplovne pristojbe
Cijena aranžmana uklljučuje:
  • prijevoz zrakoplovom Zagreb-London-Zagreb
  • prijevoz autobusom tijekom putovanja
  • pratitelja na putovanju
  • 6 noćenja u Engleskoj  u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV s doručkom
  • ulaznice za arheološki lokalitet Stonehenge, katedralu u Salisburyu, katedralu u Winchesteru, vrtove Lanhydrock, dvorac Tintagel, Rimske kupelji u Bathu
  • troškove organizacije
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • zrakoplovne pristojbe
  • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene
  • fakultativne sadržaje
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja
Napomene:
  • Putni dokumetni: putovnica/osobna moraju važiti još minimalno 3 mj., od termina povratka sa putovanja.
  • Informacije o potrebnim putnim ispravama nalaze se na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske  www.mvep.hr
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji na destinaciji.
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest za grupna putovanja će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 20