ARMENIJA I GRUZIJA
PAL


Objavljeno: 14.05.2019.

Termini putovanja:
05.10. - 12.10.2019.

1. dan: ZAGREB – MOSKVA – EREVAN
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane pratitelja putovanja te prijava na let za Moskvu na liniji SU2041 (Aeroflot) i polijetanje zrakoplova u 13:20 sati. Dolazak u Moskvu predviđen je u 17:10 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Erevan na liniji SU1868 (Aeroflot) u 20:40 sati. Predviđeni dolazak u zračnu luku Erevan je u 0:30 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te organizirani transfer do hotela u Erevanu. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: EREVAN – GARNI – GEGHARD – EREVAN
Nakon doručka odlazak u organizirani razgled Erevana, glavnog grada Armenije i jednog od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista. Među ostalima posjetit ćete Memorijalni park i muzej armenskog genocida te Armenski povijesni muzej. Slijedi vožnja do obližnjeg Ečmijadzina u kojem ćemo posjetiti katedralu i riznicu. Katedralu je sagradio Grgur Prosvjetitelj između 301. do 303. godine. Slijedi vožnja do mjesta Garni, udaljenog 30-ak kilometara od Erevana. Posjet hramu Garni iz 1. stoljeća koji će vas podsjetiti na Partenon, a kojeg je dao sagraditi kralj Trdat III i posvetio ga Bogu Sunca. Šetnja do kanjona Azat gdje ćete vidjeti mnoštvo bazaltnih stupova koji nalikuju na "kamenu simfoniju", prizor koji će vas podsjetititi na orgulje. Potom nastavljamo put prema samostanu Geghard, jedinstvenom samostanskom kompleksu Armenske apostolske crkve, pod zaštitom UNESCO-a i dijelom je isklesan iz stijena planine koja ga okružuje. Njegovo prvo ime je bilo Ayrivank (špiljski samostan), a danas je poznat pod imenom Geghard (samostan koplje). Povratak u Erevan. Noćenje.

3. dan: EREVAN - KHOR VIRAP – EJMIATSIN – ZVARTNOTS – EREVAN
Doručak u hotelu, a zatim posjet Khor Virapu, armenskoj apostolskoj samostanskoj crkvi i važnom mjestu hodočašća. Važnost ovog mjesta povezana je s Grgurom Prosvjetiteljem, koji je uveo kršćanstvo u Armeniju, a kojeg je armenski kralj Tiridates III ovdje držao zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor. 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Crkva Khor Virap nalazi se na araratskoj visoravni pa se odatle širi čudesan pogled na svetu planinu Ararat – simbol besmrtnosti Armenije. Nastavljamo prema srednjovjekovnim ruševinama iz 7.st. u Zvartnotsu. Inače i Ejmiatsin i Zvartnots su uvršteni na UNESCOV popis svjetske baštine. Povratak u Erevan. Noćenje u hotelu.

4. dan: EREVAN – JEZERO SEVAN – DILIJAN – GOSHAVANK – SANAHIN – TBILISI
Doručak u hotelu, a zatim vožnja do jezera Sevan koje je najveće slatkovodno jezero u Armeniji, najveće jezero u Kavkaskoj regiji, te s nadmorskom visinom od 1900 metara jedno od najviših jezera na svijetu. Zajedno s jezerima Van i Urmija predstavlja jedno od tri velika jezera starovjekovne Armenije. Površina mu je 940 km2 i duboko je do 83 metra. Razgled samostana Sevanavank, smještenog na poluotoku. Nakon razgleda samostana Sevanavank vozimo se do pokrajine Tavush gdje ćemo se zaustaviti u gradiću Dilijan - šetnja ulicama starog Dilijana s tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Dilijan je najomiljenija destinacija turistima koji posjete ovu zemlju. Razgled samostana Goshavank gdje se nalaze neki od najboljih hačkara (nadgrobni spomenici s uklesanim križevima u plitkom reljefu) u Armeniji. Nastavak puta prema samostanskom kompleksu Sanahin iz 966. godine, a koji je na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine. Nastavljamo prema granici s Gruzijom. Obavljanje carinskih i pograničnih formalnosti te vožnja do glavnog grada Tbilisija. Prijava i smještaj u hotel. Noćenje. 

5. dan: TBILISI – MTSKHETA – TBILISI
Nakon doručka odlazak u razgled Tbilisija, glavnog grada Gruzije. U arhitekturi Tbilisija se miješaju bizantski, ruski, europski i bliskoistočni utjecaji. Vidjet ćemo stari dio grada koji obiluje građevinama u tradicionalnom gruzijskom stilu. Vidjet ćete hram Metekhi, povijesno značajnu tvrđavu Narikala s koje se pruža prekrasan pogled, katedralu Sioni, crkvu Anchiskhati, državni muzej, Rustaveli aveniju. Nastavljamo prema nekadašnjoj gruzijskoj prijestolnici i sjedištu gruzijske pravoslavne crkve – gradu Mtskheta u kojemu su Gruzijci prihvatili kršćanstvo početkom 4.st. Grad i njegovi spomenici su uvršteni na UNESCOV popis. Razgled samostana Jvari ("Crkva sv. Raspeća") koje je najvažnije svetište u Gruziji, izgrađeno na mjestu gdje je Sveta Nina podigla križ koji je zamijenio poganske skulpture; katedrale Svetitskhoveli ("katedrala živih stupova") druga najveća crkva u zemlji. Najstariji ostaci su iz 4. st., ali je većina današnjeg zdanja sagrađena u 9. st. prilikom velike obnove. Mjesto za molitvu i hodočašća, katedrala predstavlja vjerojatno i najvažniju crkvu u cijeloj Gruziji. Ono po čemu je još zanimljiva je jedan širi stup u njenom središtu, za kojeg kažu da sadrži Kristovu halju. Po legendi, jedan Židov iz Mtskhete je bio prisutan na Raspeću, pa se nekako domogao te halje i donio ju natrag u svoj rodni grad. Povratak u Tbilisi. Noćenje.

6. dan: TBILISI – SIGNAGI – TSINANDALI – TELAVI
Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema utvrđenom gradu Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Slijedi degustacija vina u vinskom podrumu lokalnog farmera, a tu ćete imati i a tu ćete imati i mogućnost ručka (uz doplatu). Nastavak putovanja prema Tsinandaliju gdje ćemo posjetit imanje vojvode Alexandra Chavchavadze, koji je zaslužan za izgradnju najstarije i najveće vinarije u Gruziji. Nastavljamo putovanje do administrativnog središta regije, grada Telavi. Po dolasku smještaj u hotel i večera. Noćenje.

7. dan: TELAVI – ALAVERDI – KVARELI – TBILISI
Nakon doručka odjava iz hotela. Slijedi posjet selu Ikalto, poznatom po svom kompleksu samostana i Akademiji Ikalto, zatim razgled katedrale Alaverdi, elegantne crkve iz 11. stoljeća i jedne od najvećih katedrala u Gruziji. Potom nastavljamo prema gradu Kvareli gdje ćemo imati ručak (uz doplatu) na lokalnoj farmi s domaćim specijalitetima i vinom. Nakon ručka nastavljamo prema Tbilisiju. Po dolasku u Tbilisi prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

8. dan: TBILISI – MOSKVA – ZAGREB
Ranojutarnji transfer do zračne luke Tbilisi i prijava na let za Moskvu. Polijetanje zrakoplova u 3:15 sati na liniji SU1893 (Aeroflot). Dolazak u Moskvu predviđen je u 4:50 sati, a nastavak leta prema Zagrebu u 10:15 sati na liniji SU2040 (Aeroflot). Dolazak u Zagreb u 12:20 sati.
 


POSEBNA PONUDA POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 400 kn
(Posebna ponuda vrijedi za rezervacije do 60 dana prije polaska ili
do rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)



Termin putovanja Cijena u kn/osobi u
dvokrevetnoj sobi
Doplata u kn za
jednokrevetnu sobu
05.10. - 12.10.2019. 10.080 1.700

Doplate:
  • napojnice za lokalnog vodiča i vozača: 35 EUR
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Erevan – Tbilisi – Zagreb u ekonomskoj klasi
  • zrakoplovne pristojbe (uključene u cijenu)
  • smještaj u hotelima 4* na osnovi 7 polupansiona (doručak i večera)
  • obroke prema programu (doručak u hotelima, večere u hotelima ili lokalnim restoranima)
  • razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
  • degustacija vina u gruzijskoj vinskoj regiji Kakheti
  • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
  • pratitelja na putovanju
  • prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
  • tijekom ture svaki dan bocu vode u autobusu (0,5L)
  • jamčevinu i trošak organizacije putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • dodatne obroke i izlete
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja
Napomene:
  • Putovnice moraju važiti još minimalno 6 mj., od termina povratka sa putovanja
  • Armenija: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest o putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 15