Opći uvjeti putovanja
Savjeti prije putovanja
Putno osiguranje - uvjeti
KRSTARENJA JADRANOM 2024.
JADRAN 2024
EUROPSKO PRVENSTVO U NOGOMETU 2024
Europska putovanja
Programi avionom
Programi uz vlastiti prijevoz
Daleka putovanja
Zemlje Orienta
Krstarenje morima
Luksuzna krstarenja morima
Zabavni parkovi
Putovanja vlakom
Krstarenja oko svijeta
Avanturistička putovanja
Sigurnost online plaćanja
Pošalji upit








 
Naslovna Naslovna    Ispiši Ispiši    Pošalji upit Pošalji upit     Podijeli
ARMENIJA I GRUZIJA
Opis i cijene  

Ova stranica više nije aktivna, koristite izbornik za odabir aktualnih programa!

PAL


Objavljeno: 30.11.2021. / Ažurirano 14.04.2022.


Termini putovanja:
25.10. – 01.11.2022.

1. dan: ZAGREB – VARŠAVA – EREVAN
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polijetanja zrakoplova kod šaltera središnjih informacija. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Varšavu na liniji LO614 (LOT) i polijetanje zrakoplova u 18.00 sati. Dolazak u Varšavu predviđen je u 19.35 sati. Nastavak leta za Erevan na liniji LO727 (LOT) u 22.20 sati.

2. dan: EREVAN – SEVAN – GARNI – GEGHARD – EREVAN
redviđeni dolazak u zračnu luku Erevan je u 03.55 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju carinskih i pograničnih formalnosti, sastanak s lokalnim armenskim vodičem te ukrcaj u autobus. Vožnja prema jezeru Sevan, najvećem u Armeniji i u regiji. Na poluotoku se nalazi manastir Sevanavank, čiju je manju crkvu Sv. Apostola utemeljio još 305. godine Sveti Grgur Prosvjetitelj, prvi katolikos (poglavar) Armenske apostolske Crkve koji je pokrstio Armence, a ujedno je i svetac zaštitnik današnje Armenije. Crkva je tipičan primjerak staroarmenske sakralne arhitekture iz ranih stoljeća. Veća crkva Uznesenja Bogorodice je građena od 874. godine, a dala ju je graditi princeza Bagrationi iz tadašnje kraljevske obitelji Bagratida. Organizirani doručak u restoranu. Slobodno vrijeme za šetnju ili odmor u nekoj od kafeterija uz jezero. Krećemo dalje  prema drevnoj utvrdi i lokalitetu Garni, naseljenom već više od 4 milenija, a od 8. st. ovdje je obitavao narod Urarti, prethodnici Armena. Vozimo se do srednjovjekovnoga mosta iz 9. st. kroz strmi gorski klanac u čijim bazaltnim liticama je rijeka Goght izrezbarila čudesnu Simfoniju u kamenu. Slikovito mjesto gdje su smješteni jedini očuvani paganski helenistički hram iz antičkog pretkršćanskog perioda na području  Kavkaza, ostaci  ljetne rezidencije i grobnica drevnih armenskih vladara iz dinastija Orontida i Artaxiada među kojima se posebno ističe ona koja pripada kraljici Katranide te prvih armenskih crkvi iz 4. i 7. stoljeća. Nastavljamo kratko do obližnjeg manastirskog kompleksa Geghard, kojeg je u 4. st. utemeljio Sveti Grgur Prosvjetitelj gdje ćemo pogledati crkve i manastirska zdanja isklesana u živoj stijeni. Geghard doslovno znači koplje,  što se povezuje s činjenicom da je ovdje bilo čuvano tzv. koplje Longina kojim je probodeno tijelo Isusa Krista, danas izloženo u muzeju u Etchmiatsinu. Manastir je podignut velikim dijelom u spilji iz koje je izvirala voda, a u 10. st. bio je zauzet i opljačkan od strane vojske namjesnika Arapskog kalifata, kojom prigodom su stradale mnoge knjige i dokumenti. Vrijeme za odmor i objed u nekom od živopisnih armenskih restorana na strmim obroncima klisure rijeke Azat (doplata). Povratak prema Erevanu. Panoramski razgled glavnih znamenitosti Erevana, posjećujemo spomenik Genocidu, Operu, Kaskade, Trg Republike. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada. Transfer u hotel u poslijepodnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje u hotelu.

3. dan: EREVAN – (fakultativni izlet JUGOZAPADNA ARMENIJA: ARENI – NORAVANK – KHORVIRAP)
Doručak. Slobodno vrijeme za vlastite programe i aktivnosti u Erevanu, glavnom gradu Armenije i jednom od najstarijih glavnih gradova na svijetu, osnovanog 782. godine prije Krista ili pak predlažemo odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet u jugoazapadnu Armeniju, dio uz granicu s Turskom. Vožnja autobusom do lokaliteta Areni, posjet špilji s prapovijesnim artefaktima iz 4. milenija pr.n.e. Degustacija vina u jednoj od lokalnih vinarija. Slijedi posjet obližnjem manastiru Noravank koji je i panteon dinastije Orbellian te drevnom manastiru Khor Virap neposredno uz tursku granicu. U podzemnoj tamnici tu  je bio zatočen glavni armenski misionar Sv. Grgur Prosvjetitelj zbog propovijedanja kršćanstva u paganskoj Armeniji. Odavde se pruža odličan pogled na svetu armensku goru Ararat koja se nakon armensko-turskog rata 1918.-1920. nalazi pod turskom kontrolom. Ručak u lokalnom restoranu i degustacija lokalnih vina. Kraći posjet glasovitoj tvornici konjaka ARARAT i degustacija najpoznatijeg armenskog izvoznog proizvoda na povratku u Erevan. Noćenje.

4. dan: EREVAN – ETCHMIATSIN – SANAHIN – HAGHPAT – TBILISI
Nakon doručka odjava iz hotela i u 8.30 sati krećemo  do obližnjeg Etchmiatsina, administrativnog središta Armenske apostolske crkve. Armenija je prva zemlja koja je službeno prihvatila kršćanstvo, 301 - 303. godine i tada je kralj Tiridat II na inicijativu utemeljitelja armenske crkve, propovjednika Sv. Grgura Prosvjetitelja na temeljima paganskog hrama dao izgraditi katedralu na ovom mjestu, prvu u Armeniji i svijetu, koja je danas sjedište Katolikosa, poglavara Armenske apostolske crkve. Obilazak zdanja koje je dograđivano u više faza i predstavlja razne stilove armenske arhitekture kroz stoljeća. Slijedi kraći put do Zvartnotsa gdje možemo vidjeti ostatke staroarmenske bazilike. Na temeljima urartskog hrama, podignuta je 301. godine paleokršćanska bazilika, koja je oko 700. godine zamijenjena današnjom jednobrodnom bazilikom, srušenom u 10. stoljeću. S lokaliteta se pruža izvrstan pogled na planinu Ararat. Nastavljamo vožnju prema drevnom manastiru Sanahin, utemeljenom u 4. stoljeću, čije je posebno intenzivno razdoblje bilo od 10. do 12. stoljeća kada su tu sagrađene mnoge crkve, među kojima i Astvatsatsin - Bogorodičina crkva, kapela Sv. Grgura te zdanje liceja, knjižnice. Manastir je bio središte učenosti u tom periodu, a predavači su bili armenski svećenici protjerani iz Bizanta. Posjetit ćemo i grobnicu Zakarida te vidjeti mnoštvo prekrasnih staroarmenskih hačkara. među kojima se ističe onaj oz 1184. godine, na sjevernom zidu crkve Sv. Harutyun koji je pripadao Grguru Tuteordi. Hačkar je ne samo kameni križ nego i umjetnički i kulturni simbol armenskoga naroda. Slijedi kratka vožnja do manastirskog kompleksa Haghpat, kojeg je utemeljila kraljica Khosrovanyush, supruga armenskog kralja Ashota III 976. godine, a  gdje ćemo posjetiti staru katedralnu crkvu Surb Nshan, izvrstan primjerak armenske srednjovjekovne arhitekture, sa središnjom kupolom i freskom Krista "Pantokratora" (Svemogućeg) u apsidalnom dijelu te pogledati niz manjih objekata sa živopisnim kamenim rezbarijama, gdje se posebice ističe minijaturna crkva Sv. Grgura (Sourb Grigor) iz 1005. godine i veliki broj osebujnih armenskih križeva - hačkara iz perioda 12. – 13. st. Pauza za ručak (uz doplatu). Potom krećemo prema armensko-gruzijskoj granici, gdje mijenjamo autobus i prekrcavamo stvari. Slijedi kraća vožnja do Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kamo stižemo u ranim večernjim satima. Smještaj u hotel i večera. Slobodno vrijeme za orijentacijsku šetnju avenijom Rustaveli do Trga slobode. Noćenje.

5. dan: TBILISI – (razgled grada; fakultativni izlet NINOTSMINDA – SIGNAGI – CHAILURI)
Nakon doručka odlazak u razgled gruzijske prijestolnice u pratnji lokalnog gruzijskog vodiča. Tbilisi je u 6. stoljeću utemeljio kralj Vahtang I Gorgasali, a danas je najznačajniji kulturni i industrijski centar Gruzije. Vožnja glasovitom Rustaveli avenijom, Državna Opera i balet, Parlament, Nacionalni muzej Gruzije, Trg slobode. Vozimo se uz zidine starog Tbilisija, prelazimo rijeku i idemo uspinjačom do drevne utvrde Narikala (karta za uspinjaču uključena), odakle se pruža pogled na grad. Potom silazak do sumpornih kupališta, slijedi šetnja Starim gradom, ulicom Shardeny pored stare katedrale Sioni i bazilike Anchiskati. Slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i odmor u nekom od brojnih restorana i kafeterija u toj zoni. Posebno preporučujemo gruzijsku kuhinju koja je spoj mediteranske i orijentalne gastronomije te se po mnogima smatra jedna od najboljih na svijetu. Uživajte u gruzijskim specijalitetima. Poslijepodne oko 13 sati predlažemo odlazak na fakultativni izlet u regiju Kakheti; odlazak prema utvrđenom gradu Signagi iz 18. stoljeća kojeg nazivaju i gradom ljubavi. Grad je očuvao svoj izvorni izgled, a danas nudi posjetiteljima zadivljujući pogled na okolne kavkaske planine. Usputno stajanje u Ninotsmindi zbog posjeta drevnoj katedrali. Obilazak gradskih zidina, tornjeva i vidikovca. Objed i degustacija klasnih gruzijskih vina u poznatom  vinskom podrumu. Povratak u Tbilisi oko 18.30 uz usputno stajanje uz utvrdu Chailuri. Noćenje.

6. dan: TBILISI – ANAURI – GUDAURI – KAZBEGHI – TBILISI
Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet na Kavkaz. Vožnja duž rijeke Tergi, uz zamak Ananuri, utvrdu Gudauri, starom ruskom vojnom cestom s fantastičnim vidicima, do gorskog mjesta Stepansminda. Odande  se   terenskim vozilima prebacujemo do Crkve sv. Trojstva na 2170 metara nadmorske visine s prekrasnim pogledom na glečerski vrh Kazbeghi (5047 m). Ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Povratak u Tbilisi u kasnim poslijepodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Preporučujemo odlazak na vrhunski folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – Babilo Music Hall. Noćenje.

7. dan: TBILISI – MTSKHETA – GORI – TBILISI
Doručak. Potom odlazimo prema regiji Kartli. Vožnja prema Mtskheti, religijskom središtu Gruzije. Prvo posjećujemo crkvu Sv. Križa iz 6. st., smještenu na brdu iznad grada, s pogledom na sutok dviju rijeka. Potom se spuštamo do katedrale Svetiskhoveli u središtu grada, oslikanu brojnim freskama i mozaicima, u kojoj se nalaze grobovi gruzijskih kraljeva uglednika iz raznih povijesnih perioda. Tu je navodno pohranjena i odjeća Isusa Krista što mjesto čini najznačajnijim religijskim centrom Gruzije. Nastavljamo vožnju do Gorija, rodnog mjesta sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina. Šetnja gradom. Posjet Muzeju Staljina. Povratak u Tbilisi u ranim popodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer u Tbilisiju za vlastite programe i aktivnosti. Noćenje.

8. dan: TBILISI – VARŠAVA – ZAGREB
Ranojutarnji transfer do zračne luke Tbilisi i prijava na let za Varšavu u 5 sati na liniji LO724 (LOT). Dolazak u Varšavu predviđen je u 6.40 sati, a nastavak leta prema Zagrebu u 9.45 sati na liniji LO611 (LOT). Dolazak u Zagreb u 11.25 sati.
 


POSEBNA PONUDA POPUST NA CIJENU ARANŽMANA PO OSOBI: 300 kn
(Posebna ponuda vrijedi za rezervacije do 30 dana prije polaska ili do rasprodaje raspoloživih kapaciteta za tu cijenu!!!)



Termini putovanja Cijena po osobi u
dvokrevetnoj sobi
25.10. – 01.11.2022. 7.780 kn / 1.033 €
 
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.290 kn / 171 €


Doplate:
  • napojnice za lokalne vodiče i vozače: 35 EUR
Fakultativni izleti:
(prijava prilikom rezervacije aranžmanaa)
  • Armenija:
    • Jugozapadna Armenija (Areni – Noravank – Khorvirap i tvornica konjaka): 580 kn (uključena degustacija vina, ručak u Areniju, degustacija konjaka u tvornici Ararat, ulaznice za lokalitete)
  • Gruzija:
    • Ninotsminda – Signagi – Chailuri: 580 kn (uključen ručak i degustacija vina u vinariji „Fazanove suze“ u Signangiju,  ulaznice za lokalitete)
    • Folklorni spektakl s tipičnom gruzijskom večerom – Babilo Music Hall: 300 kn
Cijena aranžmana uključuje:
  • prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Erevan – Tbilisi – Zagreb u ekonomskoj klasi
  • zrakoplovne pristojbe
  • smještaj u hotelima 3*/4* u Erevanu i Tbilisiju na osnovi 6 noćenja s doručkom
  • obroke prema programu (doručak u hotelima, dvije večere u hotelima ili lokalnim restoranima)
  • razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju po programu putovanja
  • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
  • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
  • prijevoz modernim klimatiziranim autobusom
  • jamčevinu i trošak organizacije putovanja
Cijena aranžmana ne uključuje:
  • doplate po želji
  • napojnice
  • fakultativne sadržaje
  • troškove osobnih narudžbi
  • policu putnog osiguranja

COVID-19 INFORMACIJE (stanje studeni 2021.)
ARMENIJA:
Ulazak u ARMENIJU moguć je uz
1) predočenje negativnoga rezultata PCR testa na Covid-19, ne starijega od 72 sata. Test mora biti na engleskome, armenskom ili ruskom jeziku, izdan na službenom obrascu institucije te sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, rezultat testa, potpis i pečat čelnika nadležne medicinske institucije.
ili
2) potvrdu o cijepljenu protiv Covid-19. Od primitka posljednje doze mora proteći najmanje 14 dana. Potvrda mora biti na engleskome, armenskom ili ruskom jeziku, izdana na službenom obrascu institucije te sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, potpis i pečat čelnika nadležne medicinske institucije, ime cjepiva i serijski broj cjepiva, datume primitka prve i druge doze.
Djeca mlađa od godine dana ne moraju imati negativan PCR test.
Informacije o situaciji u Armeniji mogu se pronaći na: https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/
GRUZIJA:
Državljani RH mogu ući u Gruziju.
Za cijepljene osobe i osobe koje su preboljele Covid-19:
- Ako se putuje zračnim putem: potrebno je imati dokument koji potvrđuje da je osoba u potpunosti cijepljena ili dokument koji potvrđuje da je osoba preboljela Covid-19 u posljednjih 100 dana i primila barem jednu dozu cjepiva, od koje je prošlo najmanje 14 dana.
- Ako se putuje kopnenim ili pomorskim putem: potrebno je imati dokument koji potvrđuje da je osoba u potpunosti cijepljena ili dokument koji potvrđuje da je osoba preboljela Covid-19 u posljednjih 100 dana i primila barem jednu dozu cjepiva, od koje je prošlo najmanje 14 dana i negativan PCR test ne stariji od 72 sata.
Za necijepljene osobe:
- Potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Tijekom trećeg dana boravka u Gruziji obvezan je PCR test na vlastiti trošak. PCR test mora biti na gruzijskom, engleskom ili ruskom jeziku.
Prije ulaska, potrebno je ispuniti obrazac koji je dostupan na sljedećoj poveznici:
https://registration.gov.ge/pub/form/8_protocol_for_arrivals_in_georgia/tk6157/
Osobe mlađe od 10 godina ne moraju imati test.

 
Napomene:
  • Putovnice moraju važiti još minimalno 6 mj., od termina povratka sa putovanja
  • Armenija: viza nije potrebna za državljane Republike Hrvatske.
  • U slučaju promjene elemenata izračuna, odnosno tečaja valute, organizator zadržava pravo izmjene cijene
  • U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja pridržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uvjete putovanja ili novo putovanje.
  • Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji
  • Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i konačni iznos pristojbe se potvrđuje na dan izdavanja zrakoplovne karte
  • Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja i podložna su promjeni.
  • Uz rezervaciju obavezna kopija putovnice (stranice sa osobnim podatcima)
  • Završna obavijest o putovanju će se dostaviti putnicima 3-5 dana prije puta
  • Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske www.mvep.hr
  • SAVJETE PRIJE PUTOVANJA POGLEDAJTE OVDJE.
NAJMANJI BROJ PUTNIKA: 20


Za ovo putovanje vrijede slijedeći OPĆI UVJETI (.pdf 333 KB


 
Povratak na vrh  Povratak na vrh   |   Print  Ispiši stranicu
 
ZA SVA PUTOVANJA VRIJEDE OPĆI UVJETI PUTOVANJA KOJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE
 






PREPORUČAMO
 


KRALJEVSKI MADRID
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 27.04., 02.08., 08.10., 22.10.
GARANTIRANI POLAZAK!!

NORMANDIJA I BRETANJA 
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 28.05., 22.06.


NORVEŠKI FJORDOVI 
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 6 dana
Polasci 2024.: 25.06., 31.07., 10.08., 26.08. 


SICILIJA
POSEBNIM ZRAKOPLOVOM
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 29.05.

STOCKHOLM CITY BREAK
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 4 dana
Polasci 2024.: 28.06., 02.08., 16.08., 23.08., 04.10.

ŠVICARSKA ČAROLIJA
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 5 dana
Polasci 2024.: 28.05., 19.06., 01.08., 15.08., 28.08., 03.10.


DOHA - INDIVIDUALNO
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 4 noćenja
Polasci od 01.01.2024.


MAURICIJUS
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

SEJŠELI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

MALDIVI
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noći
Polasci od 01.01.2024.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

MEKSIKO – CANCUN / PUERTO MORELOS / PLAYA DEL CARMEN
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

ARUBA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

BARBADOS
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.

JAMAJKA
Polasci iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci do 01.01.2024.

KOSTARIKA
Polazak iz Zagreba
Trajanje: 7 noćenja
Polasci od 01.01.2024.